Bestrijding mineermot gestart

Start

In de week na Pasen zijn vrijwilligers gestart met het bestrijden van de mineermot in het Wilhelminapark. Dit kleine beestje tast sinds een aantal jaren de paardenkastanjes aan. Dat is duidelijk te zien aan het vroegtijdig bruin worden van de bladeren van de kastanjes.

Initiatief

Het initiatief voor deze actie kwam van donateur Marijke Garvelink, die voor het plan geld heeft weten vrij te maken uit het Leefbaarheidsbudget.

Zo’n tien vrijwilligers, omwonenden van het Wilhelminapark, plaatsen deze zomer wekelijks lokbekers in de bomen met daarin een lokstof (feromoon) die de mannelijke mineermot in de val lokt. De Dienst Stadsbeheer begeleidt deze actie.

Wilt u meer weten over het verloop van de strijd tegen de mineermot kijk dan op de de webblog, dit dagboek vertelt alle wetenswaardigheden http://mineermot.blogspot.com/.

Mineermot

De paardekastanjemineermot is een 5 mm groot motje waarvan de larven het blad van met name de witbloeiende paardekastanjes sterk aantast. Het motje vormt per jaar drie opeenvolgende generaties die steeds groter zijn. Door het massaal optreden van dit motje zijn de kastanjebomen vaak begin augustus al volledig bruin verkleurd.   Dat is niet alleen een naar gezicht, maar door deze vraat van de larven gaat ongeveer 30 procent van de jaarlijkse productie aan suikers voor de boom verloren. Hierdoor verslechtert de conditie van de kastanjeboom.

Met de bestrijding van de mineermot op deze manier zijn elders goede ervaringen opgedaan. Wij doen het dit jaar als proef.

Meer informatie vindt u op: http://www.kastanjezorg.nl

Anna Groot