Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Rosarium schreef Rudo den Hartog een leuk en informatief boekje over de prachtige rozentuin. De lezer wordt langs verschillende rozen, unieke kunstwerken en enkele bijzondere panden in de omgeving van het Rosarium geleid.
Rudo is hiervoor stevig de geschiedenis ingedoken. “Toen de rozenkwekers honderd jaar geleden met het Rosarium wilden beginnen waren er twee mogelijke locaties in beeld. Naast het net aangelegde Hogelandsepark was ook het Moreelsepark een optie. Gelukkig is het de huidige locatie geworden.”
Voortbestaan aan zijden draadje
Op 7 juni 1913 droeg de Vereeniging tot Bevordering van de Rozenteelt ‘Nos Jungunt Rosae’ het Rosarium over aan de gemeente Utrecht. Hiermee was het de eerste openbare rozentuin in Nederland. “Vanwege de aanleg van wegen is het voortbestaan enkele keren heel onzeker geweest”, vertelt Rudo. “En ook na een heel strenge winter aan het eind van de dertiger jaren. Toen is 90 procent van de rozen doodgevroren.”
Drukke uitstalkast
De rozenkwekers gebruikten het Rosarium als een soort uitstalkast, waarmee ze reclame maakten voor hun producten. “Vroeger waren er meer en smallere paden dan nu. Er stonden wel 150 tot 200 verschillende variëteiten rozen in”, weet Rudo. “Tegenwoordig zijn dat er nog maar 40 tot 50. Zo blijft het onderhoud betaalbaar.”
Het Utrechts Rosarium, Een cultuurhistorische wandeling, uitgeverij Matrijs.
Het is te koop bij de Utrechtse boekhandels en op www.matrijs.com en kost € 9,95.