de Dag van het Park 2005

Op zondag 29 mei vond de eerste Dag van het Park 2005 plaats.

s’Ochtends om 9.00 waren de eerste mensen present. Er moest veel gebeuren. De vuilnis van de dag tevoren was niet opgeruimd en moest uit de weg. Vele handen maakten licht werk en het resultaat was snel zichtbaar. Een mooie aanleiding om dit met wethouder Van Zanen tijdens het wijkspreekuur te bespreken. Het is velen een doorn in het oog dat Julius Emmelot (80+) iedere week, en met name in de weekenden, met vuilnisbakken loopt te zeulen omdat de gemeentereinigingsdienst weigert voldoende capaciteit ter beschikking te stellen om het park van haar vuilnis af te helpen. Dit geldt speciaal voor het weekend want dan worden de overvolle bakken helemaal niet geleegd. Er is toegezegd dat hier serieus naar gekeken gaat worden en indien mogelijk opgelost zal worden.

Eerst worden de kramen e.d. opgebouwd. Dan komen het springkussen en de grote tent. Ondertussen zijn Olijfje en het Parkcafe Buiten druk doende hun kraam in orde te maken. De ijscowagen vindt een plekje bij het fietspad.

Naarmate de ochtend vordert ontstaat er een vrolijk geheel op het veld. Het wedstrijdveld voor het skaten is klaar en de boten liggen in de parkvijver. Het is een schitterende dag. Alles lijkt om 12.00 klaar te zijn totdat blijkt dat het podium de weg naar het park niet kan vinden. Ze zouden om 8.00 aanwezig zijn om op te bouwen, maar dat wordt uiteindelijk 12.30.

Het leidt niet tot al te grote problemen behalve voor het Operakoor Wilhelminapark want zij stonden om 13.00 gepland. Gelukkig is men flexibel en wordt het toch een schitterend optreden waar velen van genoten.

Terwijl het koor zingt rust het draaiorgel uit en vormen zich groepjes mensen bij de verschillende activiteiten. Schminken, springen, skaten, roeien, eten, drinken, kraampjes kijken, muziek luisteren en oude films en foto’s bekijken en natuurlijk volop rondleidingen door en om het park.

Het gaat allemaal vrolijk door. Naarmate de dag vordert stijgt de stemming terwijl wolken verschijnen. Voor de kinderen vormt het optreden van Ko en Lou een hoogtepunt. De ouderen genieten van een lekker glas onder jazzy klanken van Jus Us. Het is een perfect geheel. Stiekem raakte de woorden uit de gedichten van Frank Chapel mij meer dan ik had verwacht. Hoewel hij inmiddels buiten Utrecht woont, wist hij met zijn woorden weer een bijzonder herkenbaar, sprekend, beeld van het Park te scheppen.

Tegen zessen keren de meeste mensen huiswaarts want het programma is ten einde. De mensen die door hun hulp er voor gezorgd hebben dat het programma mogelijk werd, maar ook tot in de puntjes hielpen uitvoeren, ruimen de laatste rommel op.

Terugkijkend was het een geslaagde dag. Er was voor ieder wat wils. Mensen waren vrolijk en heerste een bijzondere gemoedelijke sfeer. Een mooi voorbeeld hoe samenwerking tussen de gemeente Utrecht en haar burgers tot een perfect resultaat kunnen komen. Iedereen die daar aan meegewerkt heeft. Bedankt! Dat er het komend jaar maar weer zo’n gezellige dag mag komen. Want die mis ik sinds de gemeente Utrecht de jaarlijkse Wilhelminapark feestweek in augustus wegbezuinigd heeft (al meer dan 15 jaar geleden).

Anton Verbunt
foto’s afkomstig van Eric Bal en Hans Kramer