De bruine beuk heeft het moeilijk

 De bruine beuk heeft het moeilijk

Het zal niemand ontgaan zijn dat het niet goed gaat met de grote bruine beuk op de rotonde bij het Rosarium. Temidden van al het groen staat hij daar in al z’n kaalheid zonder bladeren. Een heel macaber gezicht.

Gelukkig houdt de boomtechnische adviseur van de gemeente, Frank van den Brink, ons op de hoogte. Afgelopen week ontvingen we dit mailtje van hem:

Beste vrienden van de bruine beuk,

Via deze mail geef ik jullie een update van de gezondheid van de bruine beuk op de rotonde van de Emmalaan.

Ik ben dinsdag 21 mei bij de bruine beuk langs geweest. We hebben enkele grondboringen uitgevoerd, voornamelijk om te controleren of de bewortelbare grond rondom de boom nog voldoende vochtig was. Dit was inderdaad het geval! De beuk staat er zeer slecht bij, in bepaalde gebieden van de kroon zijn de knoppen reeds al afgestorven. Heel voorzichtig verschijnt er op een enkele gesteltak wat klein blad, het is echter niet veel.

Met andere woorden: er is weinig activiteit waargenomen. Het dikke takhout is nog niet verdroogd, onder de bast is nog een groene weefsellaag zichtbaar. Op dit moment is volgens mij afwachten de beste remedie. De boom is nog niet gevaarlijk, kans op uitbrekende takken is klein. Ik zal de boom blijven monitoren en jullie op de hoogte houden.

Hier zie je dat de takken van de beuk kaal blijven, terwijl de omgeving helemaal groen is.

Meer dan dit kunnen we er op dit moment niet over vertellen. We houden jullie op de hoogte!