Dikkere bomen geplant in het park

Dikkere bomen geplant in het park

Het afgelopen jaar zijn er nogal wat bomen gesneuveld, dertien in totaal. Normaal vervangt de gemeente deze door nieuwe, nog jonge bomen met een stamomtrek van 18-20 cm. Dan duurt het best een tijd voordat deze sprieten uitgroeien tot volwaardige bomen. Om dit te versnellen heeft stichting Wilhelminapark besloten in dit en komend jaar een deel van de bijdragen van de donateurs beschikbaar te stellen voor de aanschaf van dikkere bomen in het Wilhelminapark en het Hogelandse park. In de laatste week van november zijn er in ons park zes nieuwe bomen geplant met een omtrek van 30 – 50 cm en één grote struik. Twee bomen wogen met kluit en al ruim 1000 kg en moesten met een kraan op hun plek getild worden.

Media-aandacht

In goed overleg hebben de gemeente en de stichting nieuwe bomen uitgekozen. Daarbij is gelet op een grotere diversiteit van het bomenbestand, de sierwaarde – dus bloemen, bladvorm, herfstkleur – en het belang van de soort voor insecten en vogels. Ook is ervoor gekozen om bomen te nemen die goed tegen de warmte kunnen. Toekomstbestendig dus! Dit laatste feit hebben de lokale media opgepikt. Lees hier het stukje in de DUIC (de Utrechtse Internet Courant).

De volgende bomen zijn nieuw in het Wilhelminapark

Zwarte tupeloboom (Nyssa sylvatica), omtrek 50 cm. Dit is één van de mooiste parkbomen vanwege de spectaculaire herfstkleuren, trekt veel bijen en vlinders aan met zijn onopvallende bloemen. Deze staat in de zuidrand van de grote speelweide.
Pecannoot (Carya illinoinensis), omtrek 45 cm, tot 30 m hoge boom. Draagt eetbare pecannootjes.
Judasboom (Cercis siliquastrum), omtrek 35 cm. De boom bloeit spectaculair met paarse bloemen en draagt daarna grote peulen. De herfstkleur is geel-oranjerood.
Hamamelis (Hamamelis intermedia), een grote geel bloeiende struik van 2,5 m. hoog en 2,5 m. breed.

En deze bomen zijn geplant in het Hogelandse park

Moseik (Quercus cerris), omtrek 30 cm. Het blad kleurt in de herfst geel-bruin en blijft lang aan de boom zitten. Heeft eikels in napjes met opvallende stekelachtige schubben.
Gewimperde linde (Tilia henryana), omtrek 30 cm. Middelgrote boom met spectaculaire, roze-bruin uitlopende, grote getande bladeren, bloeit laat met sterk geurende geelwitte, in tuilen hangende bloemen, herfstkleur is geel-oranje.
Honingboom ( Styphnolobium japonicum), omtrek 25 cm. Bloeit laat in de zomer met trossen lekker geurende roomwitte bloemen met veel nectar, is aantrekkelijk voor honingbijen.