We zijn dit jaar voor de negende keer de mineermot te lijf gegaan. De mineermot is een klein motje dat zich nestelt in de bladeren van de witte paardenkastanje. Hierdoor wordt het blad in de helft dan de zomer al bruin, waardoor de boom geen suikers aan kan maken. Een kastanje gaat hier niet dood aan, maar de conditie gaat wel achteruit.
Dit jaar hebben we voor het eerst alle kastanjebomen in het Wilhelminapark behandeld. Zo’n twaalf vrijwilligers zorgen ervoor dat elke zes weken de vallen ververst worden. De gemeente Utrecht betaalt de materialen. Een goeie deal!
Nog nooit zo slecht
Dit jaar is de aantasting enorm! Het is nog nooit zo slecht geweest! Reden te meer om de experts hier eens naar de laten kijken. We hebben Frank van den Brink, de bomendeskundige van de gemeente Utrecht en Maarten Ariëns van Foreest Groen Consult bereid gevonden om met enkele vrijwilligers een ronde te maken door het park.
Nog groen blad
Ook al zagen de bomen er niet goed uit, Maarten Ariëns zag hoog in de bomen nog groen blad. Hij vindt dat we er absoluut mee door moeten gaan. “In Rotterdam zijn de kastanjebomen al het blad al kwijt, de conditie is slechter dan hier.” Hoe het komt dat de aantasting zo erg is dit jaar kon hij niet zeggen. “De motten overleven met gemak strenge winters,” zo zei hij. “Maar natte winters zijn moeilijker. Ze overleven niet door schimmel, vochtig weer en compostering.”
Experimenteren
Tijdens de wandeling is er veel informatie uitgewisseld. Mocht het een droge en warme septembermaand zijn dan is een vierde keer verversen van de feromonen raadzaam. Maarten stelde voor om volgend jaar wat veranderingen uit te proberen. Bijvoorbeeld om sommige vallen niet in de kastanjeboom te hangen, maar in een andere soort boom die ernaast staat. Dan lok je de motjes van de bewuste boom weg. Ook raadde hij ons aan de vallen per boom niet te dicht bij elkaar te hangen, want dan weten de motten niet waar ze naartoe moeten.
Op tijd beginnen
Het is zaak om op tijd in het voorjaar de potten op te hangen, medio april. Bij bomen die een gladde stam hebben, zouden we pasta met lijmbanden kunnen aanbrengen. De motten die langs de stam omhoog klimmen naar de verse bladeren, zullen door lijm en pasta het loodje leggen. Overigens duidde het krullen en het bruin worden van het blad ook op droogte. Dat was vooral goed zichtbaar bij bomen die in het asfalt staan.
Na een uur is de wandeling geëindigd bij de grote kastanjeboom vlak bij de kerk. Deze zag er het beste uit van allemaal.
Anna Groot