Evaluatie bestrijding mineermot

In 2010 hebben vrijwilligers weer geprobeerd de witte paardenkastanjes in ons park te behouden. Zij zijn vanaf april bezig geweest met het ophangen en regelmatig verversen van feromoonvallen, die de mannelijke mineermotten weg moeten vangen. Het was het tweede jaar dat de groep actief is. Hun inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven; journalist Nils de Kruijff bezocht de groep en schreef er een mooi stuk over dat is gepubliceerd in het AD van 22 juni.

Op 24 september is bekeken of het heeft geholpen. De groep maakte een rondgang langs alle bomen die behandeld zijn. Frank van den Brink, de bomenexpert van de gemeente Utrecht, vergezelde hen.

De conditie van de verschillende bomen verschilde nogal. Sommige waren er beter aan toe dan andere. Volgens Frank komt dat omdat verschillende factoren de conditie van een boom kunnen beïnvloeden. Heeft de boom veel last gehad van het strooizout van afgelopen winter? Staat hij met z’n voeten in het water, of heeft hij veel dorst gehad in juli? Staat hij vrij, zodat je het blad goed kunt ruimen, of is er onderbegroeiing? En een boom die in het asfalt staat heeft het moeilijker dan een boom in de grond.

Vervolgens is op het wijkbureau de hele gang van zaken geëvalueerd. Elke vrijwilliger heeft steeds aan het begin van de maand een kastanjeblad ingescand. Het resultaat zag er prachtig en ook wel artistiek uit. Op deze scans is goed te zien dat met name vanaf augustus de aantasting heel snel gegaan is. Maar omdat de bomen in de eerste maanden zo mooi in het blad bleven hebben ze flink aan hun conditie kunnen werken. En dat is toch winst. Conclusie: we gaan door!

Lees hier het artikel in het AD
Lees hier het evaluatieverslag
Weblog ‘Red de paardenkastanje!’