Mooi alternatief voor beuk

De karakteristieke 165 jaar oude rode beuk op de rotonde bij het Rosarium is ziek. De boom is dodelijk aangetast door een bodemschimmel. Natuurlijk is het vreselijk dat we op termijn afscheid moeten nemen van deze beeldbepalende prachtige boom. Maar boomtechnisch adviseur Frank van den Brink van de gemeente Utrecht kwam met goed nieuws.

“Mocht de boom moeten worden gerooid, dan hebben we een mooie nieuwe beuk. Op dit moment staat al een mooie jonge rode beuk klaar om geplant te worden.” De nieuwe rode beuk staat momenteel bij een kwekerij; deze zogenaamde beveerde beuk – dat is een boom met takken tot aan de onderkant van de stam – heeft een forse stamdoorsnede van 41 cm. De beuk is tijdens zijn leven zeven keer verplant geweest. Hierdoor is een mooie bewortelde kluit ontstaan. De geschatte leeftijd van de nieuwe rode beuk ligt tussen de 35 en 40 jaar, de hoogte is rond de 12 meter en het gewicht ligt tussen de 10.000-12.000 kg.

Frank: “Dit wil zeggen dat we met deze nieuwe rode beuk aan de absolute grens van mogelijkheden zitten als het gaat over gekweekte bomen en regulier transport over autosnelwegen. Dus moet er afscheid worden genomen van de huidige beuk, dan staat er met recht een waardige opvolger klaar!”