Wie nu in het park loopt zal zien dat er nieuwe naambordjes hangen op de bomen. Van zo’n tachtig bomen kan de wandelaar aflezen wat de Nederlandse en de wetenschappelijke naam van de boom is. De bordjes zijn gemaakt van duurzaam materiaal dat zeker twintig à dertig jaar meegaat. De meeste oude bordjes waren onleesbaar geworden.
Hanny Sliepen en Desiree van Lieshout van onze stichting hebben er heel wat tijd ingestoken. Eerst hebben ze geïnventariseerd welke bordjes vervangen moeten worden en of de informatie die erop staat nog wel klopt. Daarbij hebben ze zich gebaseerd op de bomenkaart van de gemeente Utrecht. “Er zijn ongeveer twintig extra bordjes bijgekomen”, vertelt Hanny. “De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe dikkere bomen geplant, en vanwege de klimaatverandering zitten daar nieuwe soorten bij.”
Samenwerking met de gemeente
Bij dit project is nauw samengewerkt met Stadswerken van de gemeente. Twee ochtenden lang zijn Frans Thijssen en Besim Abiti bezig geweest met boor en ladder om de bordjes te bevestigen. Waar dat lukte is gebruikt gemaakt van de oude schroefgaten. Van sommige nieuwe bomen is de stam nog te dun, en is het bordje op een speciaal paaltje gezet.
Hanny: “Op de nieuwe bordjes staat in plaats van de herkomst het plantjaar vermeld. Dat is echt leuke informatie. Je realiseert je nu dat sommige bomen hier al langer dan een eeuw staan. De oudste boom staat in het Hogelandse park; een Ginkgo die is aangeplant in 1840.”