Vorige week berichtten we over de aanwezigheid van draadwieren in de vijver, het gevolg van de achteruitgang van de waterkwaliteit door de ganzenpoep. Nu is er nog een probleem bijgekomen: blauwalg. Op het water ligt een dunne, blauwgroene waas van blauwalgen, die zich snel uitbreidt.
Hoe komt dit?
Als er veel voedingsstoffen (fosfaat en nitraat) in het water aanwezig zijn en de watertemperatuur boven de 20 graden komt, grijpen blauwalgen hun kans om massaal te gaan groeien. Dit verschijnsel wordt algenbloei genoemd. De laag algen wordt steeds dikker en als de algen gaan afbreken komt er een stinkende laag op het water te liggen. Bij die afbraak komen giftige stoffen vrij.
Wat is het gevaar?
Als je in contact met het water komt kunnen deze stoffen allerlei klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, irritatie van huid en slijmvliezen, misselijkheid en diarree. Dat laatste gebeurt met name als je water met blauwalgen binnen krijgt. Kinderen moeten zeker niet het water in gaan, zij krijgen eerder onbedoeld water binnen. Ook honden kunnen beter uit het water wegblijven. Zij kunnen ziek worden door het drinken van het water of het schoonlikken van hun vacht na het zwemmen. Oppassen geblazen dus!
Wat doen we ertegen?
Komende week gaan we met vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap ter plekke kijken en bespreken hoe de problemen met de waterkwaliteit kunnen worden aangepakt. We houden u op de hoogte!