In de zaterdageditie van nrc staat tweewekelijks de rubriek ‘Parkzicht’. Daarin beschrijft Wim Pijbes – oud-directeur van het Rijksmuseum Amsterdam – steeds een ander park in Nederland. Op 19 juni was ons Wilhelminapark aan de beurt.
Ons park is in 1898 ontstaan, het jaar dat Wilhelmina 18 jaar werd en de troon besteeg. Tegelijkertijd is een herdenkingsboom geplant, een koningslinde. Deze staat aan de rand van het park.
Pijbes zegt het volgende over ons het park: “…Ondanks de bescheiden oppervlakte hebben alle onderdelen van een geslaagd stadspark hier een logische plek gekregen: een grote vijver, een ligweide en grote solitaire bomen als blikvangers.”
Sinds ons park sinds 2001 een rijksmonument is, is het wettelijk beschermd. Volgens Pijbes handelt de overheid hier in strijd met de deze beschermde status. In het voorbeeld dat hij daarvan geeft, is wel een klein foutje geslopen. Hij geeft als voorbeeld dat als er een oude reus omwaait, de gemeente deze vervangt door een jongeling met een minimale stamdikte van twaalf centimeter. Hij zal hier de stamomtrek bedoelen! Een boom met een stamdikte van twaalf centimeter, dat is ongeveer de doorsnede van een gemiddelde dikke boom, die de gemeente met financiële hulp van de stichting inmiddels terugplant.
Hoe het ook zij: we zijn blij met de aandacht voor ons prachtige park. Lees hier het artikel terug.
