Parkrangers fanatiek aan de slag

Vanaf januari 2010 helpen kinderen van de Utrechtse Schoolvereniging om het Wilhelminapark schoon te houden. Onder de mooie naam Wilhelminaparkrangers houden ze regelmatig inspecties in het park onder begeleiding van iemand van de beheergroep. Met prikstokken verzamelen ze zwerfvuil, en als er heel erg veel ligt of als de afvalbakken uitpuilen, waarschuwen ze de gemeente Utrecht.

De rangers bleken hun taak zeer serieus te nemen. Ze vonden het erg leuk om met de papierprikker van alles en nog wat van de grond op te rapen. Uiteindelijk hebben ze in een half jaar zo’n dertig zakken afval gevuld. Van elke inspectieronder is een verslag gemaakt. Dit is ook naar de gemeente gestuurd en dat had duidelijk een positief effect. Na een melding werden overvolle papierbakken geleegd en grote stukken afval, die de rangers niet aankonden, verwijderd. Dit werkte echter niet met het zwerfvuil in het water.

De Rangers hebben geconstateerd dat barbecueën in het park tot de nodige schade heeft geleid. Eind juni telden ze twintig brandplekken.

Sierappel
De inspectierondes startten steeds bij de Sierappel, die de Utrechtse Schoolvereniging aan het park heeft geschonken. De boom is in het voorjaar goed uitgelopen en heeft goed gebloeid. Helaas is het een soort, met klein blad, kleine bloemen en zeer kleine vruchtjes. Voor dit doel was een forsere soort met grotere appeltjes geschikter geweest. De boom heeft veel last gehad van de droogte in mei en juni getuige de verschrompelde blaadjes en de minuscule vruchtjes.

Het meest enthousiast waren de rangers over de Ginkgo’s (uit de tijd van de dinosauriërs), de Doodsbeenderenboom (vanwege de naam), het nestje met jonge Boomkruipers, de broedende Houtduif, de jonge eendjes en de Geelwangwaterschildpadden in de vijver. Ook de luizen (en dan vooral de luizenpoep) en de lieveheersbeestjes maakten veel indruk.

Lees hier het uitgebreide verslag.
Lees ook het artikel over de parkrangers dat op 6 feb 2010 is verschenen in het AD.