Plek voor vleermuizen

Ooit troffen we een vleermuis aan in een van de vogelkasten. Dit bracht ons op het idee ze qua huisvesting een handje te helpen. Vleermuizen maken nooit zelf een verblijfplaats, ze wonen in kelders en zolders, het liefst in kieren en gaten. Of in boomholtes, maar veel monumentale bomen zijn de laatste jaren verdwenen.

We gaan daarom tien vleermuiskasten aanschaffen. Daarvoor gebruiken we een gedeelte van de opbrengst van de sponsorloop van de Utrechtse Schoolvereniging. Er is gekozen voor een platte kast van het merk Schwegler. Meer informatie: http://www.waveka.nl.

We plaatsen de kasten deze winter of komend voorjaar. Het gebruik door vleermuizen van de kasten vraagt wat meer geduld dan vogelkasten. Het kan soms enkele jaren duren voor ze voor het eerst bewoond is. Dat zie je aan de ontlasting die je aantreft op de rand van de ingang van de kast.

De stichting is nog op zoek naar vrijwilligers die de kasten maandelijks willen controleren op gebruik. Heeft u interesse, neem dan contact op met Peter van Os, pvo@geovisie.nl.