Hoe lang is de bruine beuk nog in ons midden? Dat is momenteel voor veel mensen een belangrijke vraag waar we antwoord op zoeken. Na de ontdekking in 2014 van een schimmel in de boom, zijn nu ook onder aan de boom parasitaire reuzenzwammen te zien. Deze kunnen de wortels hebben beschadigd. Vanochtend is in opdracht van de gemeente Utrecht onderzoek gedaan naar de stevigheid en de veiligheid van de reus door een trekproef te doen.
Vanuit een auto is een kabel gespannen tot boven in de boom, die met een lier twee keer behoorlijk onder spanning is gezet.
Allerlei meetapparatuur registreerde beweging aan de onderkant van de boom. Hoekmeters leggen het kantelen van de stamvoet vast. Elastometers meten de buiging van het stamhout.
Het gaat enkele weken duren voordat bekend is of de boom nog voldoende stevig in z’n schoenen staat. In die weken worden allerlei modellen op de vandaag verzamelde gegevens losgelaten. Naast berekeningen over de omvang van de kroon moet je ook denken aan invloeden van buitenaf, zoals van storm bijvoorbeeld.
Belangstelling
Mooi dat de beuk iedereen zo aan het hart gaat. Verslaggevers van RTV Utrecht en het AD waren aanwezig. Boomadviseur Frank van de Brink van de gemeente gaf tekst en uitleg.
En natuurlijk werd ook naar de beleving van de omwonenden gevraagd.
De kabel wordt er weer afgehaald. Einde trekproef. Over de resultaten houden we jullie op de hoogte.