Word donateur

Stichting Wilhelminapark

Is er nieuws over het Wilhelminapark, dan vindt u het hier. Ook verwijzen wij soms naar artikelen of uitzendingen op de (regionale) televisie.

Nieuws is vluchtig. Ook over het Wilhelminapark. Daarom blijven berichten maximaal 1 jaar op de website staan.

Nieuwe nestkastjes opgehangen

8 april 2024nestkast met koolmees

Het broedseizoen voor de vogels in het park is in volle gang. Daarom heeft Stichting Wilhelminapark samen met de gemeente tien nieuwe nestkastjes opgehangen voor koolmezen en pimpelmezen. In totaal hangen er nu 24 nestkastjes in het park.

Op de foto: deze koolmees was er als de kippen bij om een plekje te claimen.

Al 5 bomen gesneuveld

begin 2024omgevallen boom

Vorig jaar ging het zo goed: in heel 2023, tot het meetmoment in december, is er in het Wilhelminaparkgebied geen enkele boom geveld of omgewaaid. Maar sindsdien was het al 5 keer raak. In het park zelf waaide in december de pluimes bij de vijver om (zie foto). Een vleugelnoot werd geveld na het afbreken van een grote tak, en langs de promenade wordt een es uit 1890 zo snel mogelijk geveld vanwege essentaksterfte en aantasting door de dikrandtonderzwam. Verder waaide aan de Emmalaan een meidoorn om, en werd een Noorse esdoorn in het Hogelandse park geveld nadat de stam openscheurde.

Symposium ‘Ons park in de toekomst’

3 maart 2024 deelnemers aan het symposium

Als afsluiter van het 125-jarig bestaan van het Wilhelminapark werd op 8 maart een symposium gehouden in Podium Oost in Utrecht, in aanwezigheid van gemeente-ambtenaren, raadsleden en vrijwilligers van Stichting Wilhelminapark en andere organisaties die helpen de parken in Utrecht te beschermen.

Om het thema ‘Ons park in de toekomst’ in te leiden gaven Joop Spijker en Guido Bakema van de Wageningen Universiteit een lezing over duurzaam beheer van parken, gevolgd door een interessante discussie tussen de aanwezigen. Bekijk ook de presentaties van Joop Spijker  en Guido Bakema.